Alla Karriärföretag väljs ut av en fyra personer stor jury med mångårig erfarenhet av HR, företagsutveckling och av att arbeta med arbetsgivarvarumärken. Vi frågade jurymedlemmarna hur de ser på arbetsmarknadens utveckling och vilka tips de har till karriärsugna unga talanger och arbetsgivare som vill utvecklas.
Anna Dyhre, föreläsare inom employer branding, författare och talare ser employer branding som ett ämne som speglar samhällsutvecklingen.
– Alla kämpar med kompetensbrist, till och med ett företag som Spotify. Det gäller i länder över hela världen. När jag kom in i branschen fanns inte uttrycket employer branding, men jag upptäckte att de företag som var mest populära ute på universiteten ofta var de som var mest lönsamma. Idag har även offentliga organisationer förstått kopplingen. Produkter, affärsmodeller och idéer kan kopieras, det är svårare med kulturer och människor.
Nämn en vanlig miss som företag gör.
– Många förstår inte att man i någon mån alltid rekryterar. Det är inget som bara sker när specifika behov uppstår. En organisation är alltid i utveckling, och idag sker ungefär sju av tio rekryteringar via kontakter. För att locka och behålla talanger måste man attrahera, rekrytera, anställa, behålla, utveckla eller avveckla i en ständigt pågående process.
Vad har ändrats mest de senaste 10 åren?
– Idag kan alla ha sin egen kanal genom sociala medier, och privatlivet och arbetslivet flyter alltmer ihop. En annan förändring är att allt fler blir egenföretagare. Det har alltid funnits konsulter inom vissa områden, men genom den nya gig-ekonomin finns kompetens på många fler ställen.
Torgny Johnsson, konsult inom bland annat förändringsledning och HR, menar också att det krävs ett kontinuerligt arbete för att en arbetsgivare ska vara långsiktigt attraktiv.
– Det som många faller på är att de inte har bredden av aktiviteter och en tillräcklig organisation kring sitt arbetsgivarvarumärke. Man behöver vara bra på mycket, jobba aktivt med sin webbplats och i annan marknadsföring.
Vilken är den största förändringen på arbetsmarknaden just nu?
– Helt klart digitaliseringen, bruket av nya hjälpmedel och den mobila arbetsplatsen. Att vara på jobbet är inte längre att åka till en fast adress, inte minst i pandemitider. Det blir också allt viktigare för arbetsgivare att hitta utvecklingsbara personer, inte bara se till utbildning eller teknisk expertis. Jag tror att arbetsgivare kommer att bli allt mer rädda om de medarbetare de har.
Vad i din karriär har gett dig särskilt värdefulla insikter?
– Under tiden på SAS lärde jag mig att det finns olika affärskulturer i världen som man måste kunna hantera som internationellt bolag, men också att människor är olika och brinner för olika ämnen. En pilot och en flygplatsanställd tycker ofta inte att samma saker är viktiga, och för att lyckas som chef måste man få olika kulturer, personligheter och expertis att dra åt samma håll. Annars händer inget. Tiden som ledare för SAS krisorganisation var också oerhört lärorik, liksom utmaningen att locka yngre talanger till järnvägen när jag jobbade som personaldirektör på Infranord. Många där var 50 plus när jag började.
Alla i företaget, både chefer och medarbetare, är potentiella ambassadörer och budbärare av företagets varumärke.
Charlotte Hågård
Charlotte Hågård, karriärexpert, föreläsare och författare, anser att ambassadörskapet blivit allt viktigare de senaste åren.
– Alla i företaget, både chefer och medarbetare, är potentiella ambassadörer och budbärare av företagets varumärke. Det här är för många en ny tanke men något som företagen måste jobba med. Här finns en enorm kraft.
Även den arbetssökande har förstås utmaningar. Charlotte Hågård ser även hon digitaliseringen som en stor förändring och utmaning, samtidigt som det är i det personliga mötet det ibland kan bli som knepigast.
– Alla måste anpassa sig, fixa ett digitalt CV, LinkedIn-profil och vara aktiv på jobbsökarsajter. Jag har träffat tiotusentals människor i min roll som karriärutvecklare och något jag lärt mig är att trots allt digitalt så är det personliga mötet väldigt viktigt och folk har lika svårt att presentera sig själva som de alltid haft.
Arbetet med att utse årets Karriärföretag leder ofta till intressanta diskussioner och engagerande möten menar Torgny Johnsson och pekar på vikten av att alla fyra i juryn har olika erfarenheter. Charlotte Hågård tycker också att processen är lärande för juryn själv.
– Vi lär oss massor av att ta del av alla fantastiska företag och vi får en bra omvärldskunskap. Ofta finns det i slutändan flera överraskningar i form av nya företag på listan. Jag lär mig massor av att diskutera och samarbeta med de andra experterna i juryn.
Boris Nordenström, serieentreprenör och bland annat grundare av rekryteringsföretaget Jobline, gillar bredden av företag som juryn får ta sig an och menar att Karriärföretagen är en bra utgångspunkt för unga yrkesverksamma personer på jakt efter rätt utmaningar.
– Det finns oerhört många spännande arbetsgivare att vända sig till där de som är årets Karriärföretag kan vara ett enkelt och överblickbart sätt att se vilka arbetsgivare som kan vara intressanta för just dig.
Ett industriföretag som du tror är trist kan visa sig vara en riktig fullträff.
Anna Dyhre
Anna Dyhre har några heta tips till den som är på väg in på arbetsmarknaden.
– Läs på om företagen, gärna innan du är klar med utbildningen. Våga fråga runt i ditt nätverk. Och döm inte arbetsgivare på förhand. Ett industriföretag som du tror är trist kan visa sig vara en riktig fullträff.
Vem är det som leder? Svaret är att vi alla gör det, någon gång… Läs mer
Han kom till Sverige från Irak som 13-åring. Nu, 26 är gammal, är han… Läs mer
Den har alltid dominerats av män. Men byggbranschen behöver en mångfald av kompetens, kunskap… Läs mer
Inget annat transportslag kan förflytta så många människor med så liten miljöpåverkan som järnvägen.… Läs mer
Efter att ha rest runt i världen i tre år var det till slut… Läs mer
Vilka egenskaper är mest eftertraktade av chefer, rekryterare och arbetsgivare? Författaren och grundaren av… Läs mer
Ismael Hamoudi har snart avslutat andra terminen på läkarprogrammet i Örebro. En tillräcklig utmaning… Läs mer
Direkt in i hetluften, eller några månader med stegvis inskolning och utveckling? Ett traineeprogram… Läs mer
Mimmi Strömbäck är årets mottagare av Karriärstipendiet för studenter. Här berättar hon om sin utbildning, jobbet,… Läs mer
Ellinor Frost är årets mottagare av Karriärstipendiet för young professionals. Här berättar hon om sin… Läs mer
Efter att ha arbetat i olika affärsroller under mer än 30 år tog karriären… Läs mer
Allt fler studenter på universitetens teoretiska program vill att praktik ska ingå i kursplanen.… Läs mer
Sverige står inför en omfattande elektrifiering av samhället när de fossila energikällorna ska fasas… Läs mer
Ellen Andreasson är årets mottagare av Karriärstipendiet för young professionals. Här berättar hon om… Läs mer
Både näringslivet och offentliga organisationer vill rekrytera mer. Efter en turbulent tid under coronapandemin… Läs mer
Alva Markelius är årets mottagare av Karriärstipendiet för studenter. Här berättar hon om sin… Läs mer
Vad gör en studentambassadör?– Jag berättar om Karriärföretagen för studenter och nyexaminerade på min… Läs mer
Det är dags att sudda ut gränserna mellan ingenjörskonsten och vården.– Det är mycket hantverk… Läs mer
Chans till personlig och professionell utveckling och möjlighet att vara med och påverka kreativt.… Läs mer
Pandemin har skyndat på automatiseringen av arbetslivet. Allt fler rutinartade uppgifter tas över av… Läs mer
Många unga får sitt första jobb inom handeln, men hur går det sen? En… Läs mer
Det är bra att ha ett teknikintresse om man ska jobba på Consat. I… Läs mer
I takt med att allt fler funktioner i samhället digitaliseras och automatiseras förändras också… Läs mer
Linkedin har blivit kanalen nummer ett för arbetsgivare som vill rekrytera, men också för… Läs mer
Den pågående Coronakrisen har snabbt ändrat förutsättningarna för mångas arbetsvardag världen över. Att arbeta… Läs mer
Möjlighet till samarbete mellan olika kompetenser. Och hållbarhetsfokus. Nyblivna produktionsingenjören Fanny Norkko vet precis… Läs mer