Logotyp Karriärföretagen 13 år
Johanna Kurzwelly läkarstudent
Ung karriär

Johanna vill locka fler ingenjörer till sjukvården

Det är dags att sudda ut gränserna mellan ingenjörskonsten och vården.
– Det är mycket hantverk och intensiv teknikutveckling i båda sektorerna, säger Johanna Kurzwelly som för ett år sedan blev den första studenten att ta emot Karriärstipendiet bland fler än 2 000 sökande.

En högskoleexamen är för många grundplåten inför en kommande karriär. Johanna Kurzwelly är på god väg mot sin andra examen. Och trots att läkarprogrammet är krävande med mycket schemalagd undervisning har hon hunnit skaffa sig en rad andra erfarenheter under tiden. Redan under första terminen blev det extrajobb på Ge Blod, en organisation som förser sjukvården med blodprodukter. Därefter har hon jobbat inom psykiatrin och på Sveriges största intensivvårdsavdelning mitt under brinnande pandemi. Det handlar om att få så många intryck som möjligt och förstå de olika samspelande aspekterna inom vården, menar Johanna Kurzwelly. 

– Jag tror det är värdefullt när man pluggar att samla mycket information och på så sätt förstå var man kan bidra mest och vad som ger en själv mest energi, säger hon.

Största utmaningen har kanske ändå varit den innovationsutbildning, under namnet Imedgine, som hon initierat och nu driver på fritiden tillsammans med två specialistläkare. Där handlar det om att föra samman olika kompetenser och sektorer, sjukvård och ingenjörskap, med övertygelsen att olika perspektiv och kunskaper ger synergier när de sammanförs. 

– Data och informationsinsamling är grundläggande i alla organisationer för att skapa effektivare processer och hantera begränsade resurser. Vården är inget undantag. Det är också en av våra största och mest forskningsintensiva sektorer, men det existerar inte en naturlig koppling till hur man som ingenjör kan bidra till förbättring av hälso- och sjukvården. För att skapa förändring på riktigt behöver vi kroka arm mellan medicin och teknik.

Samtidigt finns det många talanger som är på jakt efter en spännande karriär och vill arbeta med något betydelsefullt, menar Johanna Kurzwelly.

– De letar efter möjligheten att skapa ett större värde. Det kan handla om hållbarhet, konfliktlösning, om att öppna arbetsmarknaden för fler eller om att utveckla vården. Hälso- och sjukvården är ett samlingsbegrepp för ett enormt stort antal organisationer med olika inriktningar, men med det gemensamma målet att förbättra människors liv och hälsa. 

Johanna Kurzwelly vid entrén till Mölndals sjukhus där hon genomför en del av sin verksamhetsförlagda utbildning (praktik).

Innovationsutbildningen ges som en fristående kurs där studenterna under tre intensiva heldagar arbetar tillsammans och tar del av workshoppar, inspirationsföreläsningar och seminarier med föreläsare från näringsliv, akademi och klinik. En del av inspirationen kommer från en utbildning inom innovation och teknik för ST-läkare som de två läkarkollegorna, Maria Sakalaki och Sara Hansson, tidigare genomfört parallellt med sin specialisttjänstgöring. 
– Vi undersökte intresset för en innovationsutbildning i vår målgrupp, studenter inom medicin eller teknik, och gensvaret var enormt! Vi pitchade idén under våren 2021 och fick support av Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Sahlgrenska akademin, Chalmers Tekniska Högskola och Astra Zeneca. De bidrog till att finansiera kursen som hölls i november i höstas. 

120 studenter ansökte till första omgångens 30 platser, hälften blivande ingenjörer och hälften blivande läkare. Därefter har nätverket hållits levande och senast i maj månad träffades de flesta av deltagarna igen vid ett studiebesök på Astra Zeneca i Göteborg. 

Den som vill bli bättre måste hela tiden försöka förstå vilken ny kunskap och vilka verktyg som behövs för att lösa nuvarande problem och framtida utmaningar.

Johanna Kurzwelly

I sin egen utveckling har Johanna Kurzwelly fokus på att bygga på kunskaps- och erfarenhetsbanken ytterligare. Det är nyckeln till att kunna göra skillnad, menar hon.

– Den som vill bli bättre måste hela tiden försöka förstå vilken ny kunskap och vilka verktyg som behövs för att lösa nuvarande problem och framtida utmaningar. Vårdapparaten är komplex, men ett enkelt första steg är att bjuda in fler kompetenser till vår värld och sammanföra olika kunskapsfält. 

Men allt går förstås inte att förverkliga samtidigt, och Johanna Kurzwelly tycker inte att hon behöver stressa heller. Framtiden har en tydlig röd tråd, att hitta ett sammanhang där hon kan kombinera en klinisk läkarroll med ekonomi och nyfikenheten för innovation, och hitta lösningar på vårdens utmaningar.

– Det roligaste jag vet är att arbeta med patienter på kliniken, men jag kommer alltid att sträva efter att ha minst ett ben i innovationssfären. Gärna i en internationell miljö tillsammans med drivna människor med annan bakgrund än jag själv. Jag vill på sikt bidra till att utveckla informationsdriven vård och förena medicinsk vetenskap, ekonomi och data science för att bygga effektivare vårdkedjor med patienten i fokus. Och givetvis fortsätta inspirera fler talanger till att vara med och skapa framtidens hälso- och sjukvård. 

Johanna Kurzwelly

Ålder: 30 år
Bor: I Göteborg
Utbildning: Ekonomikandidat med inriktning marknadsföring samt språk (mandarin).
Läser nu till läkare, termin 8 till hösten.
Arbetar: Deltidstjänst som undersköterska på Carlanderska sjukhuset i Göteborg.
Driver även Imedgine, ett initiativ för att introducera fler studenter till innovation inom hälso- och sjukvården, parallellt med läkarstudierna.
Mål med karriären: Att förbättra människors liv genom implementering av innovativ teknik i vården, processutveckling med patienter i fokus och ett preventivt arbetssätt som läkare.
Tips till karriärsökare: ”Är du nyfiken på en arbetsgivare eller organisation? Ta kontakt! Var transparent, ställ frågor och visa intresse. Tänk också på att det ska kännas rätt för båda parter. En arbetsintervju är som en dejt.”

Årets vinnare vill förbättra samarbetet mellan teknisk innovation och medicin för att skapa säkrare och effektivare vård – och hon har tagit ett stort kliv i rätt riktning. Nu ska vinnaren anordna en innovationsutbildning för studenter mellan läkare och ingenjörer. Allt detta vid sidan av sina egna studier. Årets vinnare har ett unikt driv och en brinnande passion som imponerar och inspirerar. Det råder inga tvivel om att vinnaren vill hjälpa andra människor och göra skillnad. Vi är övertygade om att vinnaren kommer att göra ett stort avtryck i framtidens vård.

Karriärföretagens motivering till valet av Johanna Kurzwelly som 2021 års stipendiat i kategorin Studenter.
2022-05-17 Text: Mats Hellström | Foto: Robin Lundin
Dela artikeln:

Hitta din nästa arbetsplats

Läkarstudent och entreprenören Ismael Hamoudi Ung karriär

Läkarstudenten som vill minska ohälsan i skolan

Ismael Hamoudi har snart avslutat andra terminen på läkarprogrammet i Örebro. En tillräcklig utmaning… Läs mer

Freja Boholm på Exsitec Ung karriär

Trainee – smidig väg till expertrollen

Direkt in i hetluften, eller några månader med stegvis inskolning och utveckling? Ett traineeprogram… Läs mer

Mimmi Strömbäck Karriärstipendiat Karriärstipendiet

”Jag har alltid varit väldigt nyfiken” 

Mimmi Strömbäck är årets mottagare av Karriärstipendiet för studenter. Här berättar hon om sin utbildning, jobbet,… Läs mer

Ellinor Frost mottagare av Karriärstipendiet Karriärstipendiet

”Jag gillar mixen mellan medicin, teknik och fysik”

Ellinor Frost är årets mottagare av Karriärstipendiet för young professionals. Här berättar hon om sin… Läs mer

Ensam kvinnlig företagare PROFIL

”Kultur och mångfald är en del av affärsstrategin”

Efter att ha arbetat i olika affärsroller under mer än 30 år tog karriären… Läs mer

Lunds universitet PRAKTIKPLATSER

Givande med praktik även för akademiker

Allt fler studenter på universitetens teoretiska program vill att praktik ska ingå i kursplanen.… Läs mer

Vindkraft i Sverige för elektrifiering Arbetsmarknad

Tusentals nya jobb när Sverige elektrifieras

Sverige står inför en omfattande elektrifiering av samhället när de fossila energikällorna ska fasas… Läs mer

Ellen Andreasson Karriärstipendiat Karriärstipendiet

”Vi har alla byggstenar som behövs för att bygga ett bra bolag”

Ellen Andreasson är årets mottagare av Karriärstipendiet för young professionals. Här berättar hon om… Läs mer

Medarbetare Arbetsmarknad

Kompetensbrist allt viktigare fråga globalt

Både näringslivet och offentliga organisationer vill rekrytera mer. Efter en turbulent tid under coronapandemin… Läs mer

AI-student med robot Karriärstipendiet

Stipendiat i gränslandet mellan akademi och industri

Alva Markelius är årets mottagare av Karriärstipendiet för studenter. Här berättar hon om sin… Läs mer

Studentambassadör Axel för Karriärföretagen STUDENTAMBASSADÖR

Hej Axel Kasperowski, studentambassadör för Karriärföretagen!

Vad gör en studentambassadör?– Jag berättar om Karriärföretagen för studenter och nyexaminerade på min… Läs mer

Torgny Johnsson och Anna Dyhre Karriärföretagens jury

”Jag tror att arbetsgivare kommer bli allt mer rädda om de medarbetare de har”

Alla Karriärföretag väljs ut av en fyra personer stor jury med mångårig erfarenhet av… Läs mer

Alexander Riese Ung karriär

”Jag vill ställas inför så många utmaningar som möjligt”

Chans till personlig och professionell utveckling och möjlighet att vara med och påverka kreativt.… Läs mer

Tangentbord och data Kompetensutveckling

Pandemin ökar behovet av nya kompetenser

Pandemin har skyndat på automatiseringen av arbetslivet. Allt fler rutinartade uppgifter tas över av… Läs mer

Galleria med butiker i Sverige Första jobbet

Handeln viktig första bransch för unga

Många unga får sitt första jobb inom handeln, men hur går det sen? En… Läs mer

Teknik på Consat Karriärföretag

”Om man känner sig trygg vågar man”

Det är bra att ha ett teknikintresse om man ska jobba på Consat. I… Läs mer

Jan Hylén, expert på skolans digitalisering och framtid samt tidigare forskningschef på Skolverket Framtidsspaning

Skolan måste förändras för att möta arbetsmarknadens behov

I takt med att allt fler funktioner i samhället digitaliseras och automatiseras förändras också… Läs mer

Charlotte Hågård, expert på Linkedin och karriärfrågor Experten tipsar

Karriärboost med Linkedin?

Linkedin har blivit kanalen nummer ett för arbetsgivare som vill rekrytera, men också för… Läs mer

Tips i kristider

Så arbetar arbetsgivare med kreativa lösningar för att motivera medarbetarna just nu

Den pågående Coronakrisen har snabbt ändrat förutsättningarna för mångas arbetsvardag världen över. Att arbeta… Läs mer

Fanny Norkko, produktionsingenjör på Skanska Ung karriär

”Jag drivs av att se saker utvecklas”

Möjlighet till samarbete mellan olika kompetenser. Och hållbarhetsfokus. Nyblivna produktionsingenjören Fanny Norkko vet precis… Läs mer

Ladda fler artiklar