Logotyp Karriärföretagen 13 år
Ung karriär

”Det finns inga gränser för hur bra man kan bli”

Han kom till Sverige från Irak som 13-åring. Nu, 26 är gammal, är han på väg att bli färdig AT-läkare och samtidigt doktor i neurovetenskap – med siktet inställt på en karriär som neurokirurg.

– Jag lockas av det svåra, säger Muataz Lafta som för tre år sedan utsågs till årets student vid Uppsala universitet och nu har mottagit Karriärstipendiet.

Så länge han kan minnas har Muataz Lafta velat bli läkare. I Irak, där han är född och tillbringade större delen av barndomen, är läkare mycket högt ansedda personer i samhället. Men i den egna familjen har det inte funnits någon läkare, däremot många sjukdomshistorier som gett en tidig inblick i vården.

– Det har motiverat mig att jobba för att hjälpa människor som är sjuka. Men jag har också alltid tagit skolan på stort allvar och idag är jag mycket tacksam över att jag befinner mig där jag är och att jag kan stötta och hjälpa människor som är i svåra situationer, säger Muataz Lafta.

Att studera till läkare är ett krävande jobb i sig. Men inte nog krävande för studenten som 2021 utsågs till årets student på Uppsala universitet. Muataz Lafta säger att han alltid måste ha något att sträva efter och att han tidigt i utbildningen kände att det inte räckte att ”bara” studera till läkare.

– Jag försökte navigera i universitetsvärlden för att se vad som fanns mer, och då väcktes min nyfikenhet för forskning. Det blev tydligt för mig att det är ett bra sätt att bidra till utvecklingen av vården och jag är dessutom övertygad om att jag som läkare gynnas av att även vara forskare. Som både läkare och forskare får jag arbeta kliniskt samtidigt som jag kan sätta upp akademiska mål. Ett av dessa är att bli professor, gärna före jag fyllt 40. Det vore stort.

Jag motiveras av att jag gillar det jag gör så mycket.

Han medger att han egentligen inte visste så mycket om läkaryrket innan han började på läkarprogrammet, även om det länge funnits drömmar. Men det tog inte lång tid innan den nyblivna studenten kom fram till att han ville ägna sig åt något praktiskt. Kirurgi kändes då helt rätt.

– Det finns inga gränser för hur bra man kan bli eftersom det är ett hantverk. Jag lockas av det svåra, och neurokirurgi anses vara bland det svåraste som finns. Dessutom är jag intresserad av hjärnan och av akuta skador och intensivvård. Fysiologi och kroppsfunktion är också intressant och inom neurokirurgin får jag arbeta med allt detta.

– Vi vet väldigt mycket om hjärnan, men ändå bara en del av allt det som finns att veta.

Muataz Lafta vill alltid ha något att sträva efter. Nu är målet att bli färdig AT-läkare och disputera inom ett år.

Målet är att bli klar med AT-tjänstgöringen under våren 2025, och att disputera samtidigt. Om Muataz Lafta skulle klara av det så blir han en av de yngsta legitimerade AT-läkarna i Sverige som också har titeln medicine doktor.

– Det ställer höga krav, men jag lockas av det och jag motiveras av att jag gillar det jag gör så mycket.

Ambitionerna är skyhöga, och energinivån också. Utmaningen för Muataz Lafta verkar vara att på något sätt ändå begränsa sig när allt är så pass intressant. Men variationen är viktig i vardagen, säger han.

– Och jag vill vara bred och komplett som läkare. För att vara det behöver man komplettera sin kunskap och skaffa livserfarenhet. Jag försöker umgås med nya personer, gärna inom andra områden – de som kan annat än det jag kan.

Därför har Muataz vid sidan av studierna och forskningen engagerat sig i fler sammanhang, både för att själv få nya perspektiv och för att dela med sig till andra.

– Jag har upptäckt så mycket genom den här resan och vill också bidra till andras utveckling. Därför har jag startat två föreningar i Uppsala för läkare och studenter i Uppsala. Syftet är att inspirera andra, underlätta och sänka tröskeln för kirurgi och forskning.

– Jag ser också att vi har problem med droger och är intresserad av hur hjärnan fungerar. Därför har jag bland annat varit ute i skolor och pratat om hur alkohol, narkotika och tobak påverkar kroppen.

När Muataz Lafta funderar på sin framtid och vad han söker hos arbetsgivare så är möjligheten att utvecklas central.

– Man ska kunna utvecklas och växa i sin takt, enligt de ambitioner som man själv har. Jag vill också att det ska finnas ett utvecklande klimat så att man kan hitta ett sätt att bli självständig i sin roll. Jag tror också på mångfald, att olikheter kan stärka oss. Tillsammans ser vi mycket mer än vad bara vi själva gör, säger han.

Självklart är det en stor bonus om man hamnar på en arbetsplats med bra villkor och bra arbetsmiljö. Men det kan man inte alltid räkna med.

Men, allt hänger inte på arbetsgivaren. Det finns inga perfekta arbetsplatser eller perfekta chefer, menar Muataz Lafta.

– Jag tar mycket ansvar för mitt eget lärande och skapar förutsättningar för mig själv att lära och utvecklas. Jag låter inget stoppa mig. Att jag vet vad jag vill underlättar för mig att hela tiden ta mig framåt. Jag gnäller sällan på yttre omständigheter utan ser till att göra det bästa av varje situation.

– Självklart är det en stor bonus om man hamnar på en arbetsplats med bra villkor och bra arbetsmiljö. Men det kan man inte alltid räkna med.

Muataz Lafta är en av årets mottagare att Karriärstipendiet från Karriärföretagen. Det innebär förutom vissa aktiviteter att han får en stipendiesumma på 15 000 kronor att använda för egen utveckling.

– Att få detta innebär mycket. Pengarna kommer exempelvis att underlätta när jag ska på internship till både New York University och Harvard Medical School i fyra veckor i augusti. Men bara att få stipendiet, som har så många sökande, känns stort. Det är också roligt att få vara med på det här sättet och berätta om min resa och historia. Det är jag väldigt tacksam för och jag tror att det också kommer att ge mig nya kontakter.

Muataz Lafta

Ålder: 26 år
Bor: I Uppsala
Utbildning & arbete: Påbörjar i höst sista halvåret som AT-läkare i Uppsala. Doktorerar samtidigt i neurovetenskap med målet att disputera till våren.
Övrigt: Har startat studentföreningarna Kirugiska Föreningen Uppsala (KFU) och Studenter i Forskning Uppsala (SiFU) för att främja intresset för kirurgi respektive forskning. Blev Årets Uppsalastudent 2021, har blivit diplomerad av kungen efter en ledarskapsutbildning och är en av två mottagare av Karriärstipendiet 2024.
Bra arbetsmiljö enligt Muataz: ”Man ska kunna utvecklas och växa i sin takt, enligt de ambitioner som man själv har”.

Karriärföretagens motivering till valet av Muataz Lafta som 2024 års stipendiat i kategorin Young Professionals:

Muataz Lafta har mottagit Karriärstipendiet för Young Professionals för sitt exceptionella engagemang inom neurovetenskap och neurokirurgi. Som AT-läkare och doktorand vid Uppsala universitet kombinerar han kliniskt arbete, forskning och undervisning. Hans internationella närvaro vid konferenser och ledarskap inom student- och forskarföreningar visar hans dedikation. Stipendiet kommer att stödja hans vidare akademiska utveckling genom avancerade kurser och konferenser, vilket är ett viktigt steg i hans mål att bli en ledande neurokirurg och akademiker. Stipendiet kommer att användas för att finansiera vidare akademisk utveckling, genom deltagande i avancerade kurser och internationella konferenser inom neurovetenskap och neurokirurgi. Muataz har visat en imponerande förmåga att kombinera kliniskt arbete, forskning, undervisning och ledarskap, och stipendiet kommer att vara ett viktigt steg i hans resa mot att bli en ledande neurokirurg och akademiker.

2024-06-13 Text: Mats Hellström | Foto: Mats Hellström
Dela artikeln:

Hitta din nästa arbetsplats

Ledarskap

Ledarskap i en föränderlig tid

Vem är det som leder? Svaret är att vi alla gör det, någon gång… Läs mer

Inkludering

Förändringens vindar blåser i Byggsverige

Den har alltid dominerats av män. Men byggbranschen behöver en mångfald av kompetens, kunskap… Läs mer

Branscher

Framtidens järnväg kräver nya kompetenser

Inget annat transportslag kan förflytta så många människor med så liten miljöpåverkan som järnvägen.… Läs mer

Ung karriär

Från Tanzania och tillbaka

Efter att ha rest runt i världen i tre år var det till slut… Läs mer

Rekrytering

Egenskaperna din nästa arbetsgivare söker

Vilka egenskaper är mest eftertraktade av chefer, rekryterare och arbetsgivare? Författaren och grundaren av… Läs mer

Läkarstudent och entreprenören Ismael Hamoudi Ung karriär

Läkarstudenten som vill minska ohälsan i skolan

Ismael Hamoudi har snart avslutat andra terminen på läkarprogrammet i Örebro. En tillräcklig utmaning… Läs mer

Freja Boholm på Exsitec Ung karriär

Trainee – smidig väg till expertrollen

Direkt in i hetluften, eller några månader med stegvis inskolning och utveckling? Ett traineeprogram… Läs mer

Mimmi Strömbäck Karriärstipendiat Karriärstipendiet

”Jag har alltid varit väldigt nyfiken” 

Mimmi Strömbäck är årets mottagare av Karriärstipendiet för studenter. Här berättar hon om sin utbildning, jobbet,… Läs mer

Ellinor Frost mottagare av Karriärstipendiet Karriärstipendiet

”Jag gillar mixen mellan medicin, teknik och fysik”

Ellinor Frost är årets mottagare av Karriärstipendiet för young professionals. Här berättar hon om sin… Läs mer

Ensam kvinnlig företagare PROFIL

”Kultur och mångfald är en del av affärsstrategin”

Efter att ha arbetat i olika affärsroller under mer än 30 år tog karriären… Läs mer

Lunds universitet PRAKTIKPLATSER

Givande med praktik även för akademiker

Allt fler studenter på universitetens teoretiska program vill att praktik ska ingå i kursplanen.… Läs mer

Vindkraft i Sverige för elektrifiering Arbetsmarknad

Tusentals nya jobb när Sverige elektrifieras

Sverige står inför en omfattande elektrifiering av samhället när de fossila energikällorna ska fasas… Läs mer

Ellen Andreasson Karriärstipendiat Karriärstipendiet

”Vi har alla byggstenar som behövs för att bygga ett bra bolag”

Ellen Andreasson är årets mottagare av Karriärstipendiet för young professionals. Här berättar hon om… Läs mer

Medarbetare Arbetsmarknad

Kompetensbrist allt viktigare fråga globalt

Både näringslivet och offentliga organisationer vill rekrytera mer. Efter en turbulent tid under coronapandemin… Läs mer

AI-student med robot Karriärstipendiet

Stipendiat i gränslandet mellan akademi och industri

Alva Markelius är årets mottagare av Karriärstipendiet för studenter. Här berättar hon om sin… Läs mer

Studentambassadör Axel för Karriärföretagen STUDENTAMBASSADÖR

Hej Axel Kasperowski, studentambassadör för Karriärföretagen!

Vad gör en studentambassadör?– Jag berättar om Karriärföretagen för studenter och nyexaminerade på min… Läs mer

Johanna Kurzwelly läkarstudent Ung karriär

Johanna vill locka fler ingenjörer till sjukvården

Det är dags att sudda ut gränserna mellan ingenjörskonsten och vården.– Det är mycket hantverk… Läs mer

Torgny Johnsson och Anna Dyhre Karriärföretagens jury

”Jag tror att arbetsgivare kommer bli allt mer rädda om de medarbetare de har”

Alla Karriärföretag väljs ut av en fyra personer stor jury med mångårig erfarenhet av… Läs mer

Alexander Riese Ung karriär

”Jag vill ställas inför så många utmaningar som möjligt”

Chans till personlig och professionell utveckling och möjlighet att vara med och påverka kreativt.… Läs mer

Tangentbord och data Kompetensutveckling

Pandemin ökar behovet av nya kompetenser

Pandemin har skyndat på automatiseringen av arbetslivet. Allt fler rutinartade uppgifter tas över av… Läs mer

Galleria med butiker i Sverige Första jobbet

Handeln viktig första bransch för unga

Många unga får sitt första jobb inom handeln, men hur går det sen? En… Läs mer

Teknik på Consat Karriärföretag

”Om man känner sig trygg vågar man”

Det är bra att ha ett teknikintresse om man ska jobba på Consat. I… Läs mer

Jan Hylén, expert på skolans digitalisering och framtid samt tidigare forskningschef på Skolverket Framtidsspaning

Skolan måste förändras för att möta arbetsmarknadens behov

I takt med att allt fler funktioner i samhället digitaliseras och automatiseras förändras också… Läs mer

Charlotte Hågård, expert på Linkedin och karriärfrågor Experten tipsar

Karriärboost med Linkedin?

Linkedin har blivit kanalen nummer ett för arbetsgivare som vill rekrytera, men också för… Läs mer

Tips i kristider

Så arbetar arbetsgivare med kreativa lösningar för att motivera medarbetarna just nu

Den pågående Coronakrisen har snabbt ändrat förutsättningarna för mångas arbetsvardag världen över. Att arbeta… Läs mer

Fanny Norkko, produktionsingenjör på Skanska Ung karriär

”Jag drivs av att se saker utvecklas”

Möjlighet till samarbete mellan olika kompetenser. Och hållbarhetsfokus. Nyblivna produktionsingenjören Fanny Norkko vet precis… Läs mer

Ladda fler artiklar