Logotyp Karriärföretagen 13 år

Billerud

Ledarskap för alla hos världsledande förpackningsproducent

Billerud är med och leder utvecklingen av framtidens hållbara förpackningar. För att ge alla globala medarbetare möjlighet att utvecklas och prestera i en föränderlig verksamhet har koncernen tagit fram egna program för att utveckla morgondagens hållbara ledare och medarbetare.

Framtidens förpackningar behöver vara smartare och mer miljö- och klimatvänliga. Att använda råvarorna mer effektivt, sänka de klimatrelaterade utsläppen och skapa cirkulära flöden är frågor som förpackningstillverkarna ständigt behöver jobba med. Svenska Billerud är en av de ledande aktörerna i världen på området och har bland annat en pallplacering i Dow Jones Sustainability Index för hållbara företag inom sin bransch.

För att kunna fortsätta utvecklas och vara ledande behövs kompetenta och motiverade medarbetare, och bra ledarskap. 2018 samlades därför ett stort antal ledare på Billerud från hela världen för att lägga grunden till en ny modell för ledarskap inom koncernen. Det ledde fram till ett ledarskapsprogram som fick namnet ”Hållbart ledarskap”. Idag är det ett fullt integrerat program för alla chefer i hela världen, och det har gjort skillnad för hela verksamheten, säger Jimmy Hayashi, Director People Development på Billerud.

– Vi har mätt effekten av programmet och sett en stark uppåtgående trend efter att vi implementerat programmet och utbildat våra ledare i det hållbara ledarskapet. Vi ser nu, bland annat i våra medarbetarundersökningar, att en stor majoritet av våra medarbetare är mycket nöjda med sina ledare vilket visar att vi hamnat rätt med det här initiativet.

Självledarskap och personlig utveckling är begrepp som utgör grunden för ledarskapsprogrammet. Med ”hållbart” ledarskap syftar Billerud på att ledarna inte ska fungera bara här och nu, utan vara trygga i sitt ledarskap, må bra och hålla på lång sikt. I de kontinuerliga medarbetarundersökningarna som Billerud gör har man också kunnat se att det finns en korrelation mellan hur positivt medarbetare ser på sina chefer och antalet chefer som deltagit i programmet.

Framgången har lett till att den globala koncernen nu också tagit fram ett medarbetarprogram, Hållbar Medarbetare, som är utformat för alla utifrån insikten att alla mår bra av utveckling och att alla kommer att leda någonting, någon gång. Det behöver inte vara genom ett chefskap, utan kan också röra ett projekt eller en process som man är med i att driva.

Jimmy Hayashi, Director People Development, och Julia Åkerlund, Talent Acquisition Partner

Julia Åkerlund, Talent Acquisition Partner på Billerud, poängterar att det idag inte bara är löner, bonusar eller liknande incitament som får medarbetare att trivas eller söka sig till ett företag.

– Man vill också veta hur arbetsgivaren satsar på medarbetarna. Kan jag utvecklas, och hur? Att vara en attraktiv arbetsgivare är inte heller något som är konstant, det måste man jobba med och vidareutveckla ständigt. Våra roller utvecklas dessutom hela tiden. Det vi gör idag är sannolikt inte exakt detsamma som vi gör om några år. Vill man då vara kvar så kan det vara nödvändigt att man utvecklas. Det behöver inte gå ”uppåt” till en chefsposition, säger hon.

Utveckling kan därför handla om att bli ännu bättre på en maskin, lära sig fler maskiner, bli ”expert” inom ett område eller bygga upp en bredare kunskap inom det man arbetar med.

– Idag har alla medarbetare mål och utvecklingsplaner som följs upp. När vi började med det här var det vissa yrkeskategorier som var tveksamma och tyckte att ”jag kan ju redan min maskin”. Men allt fler förstår nu att det finns en poäng med att lyfta blicken, förklarar Jimmy Hayashi.

Hållbara Medarbetare består av både digitala öppna kurser som medarbetarna har tillgång till via ett digitalt lärandesystem, och av fysiska utbildningar. Vissa kurser erbjuds via Linkedin Learning, andra är specialbyggda kurser som Billerud tagit fram själva. Att lära sig ge och ta feedback är exempelvis något som är relevant för alla medarbetare, liksom hur man genomför effektiva möten. Det nya fokuset har också stärk Billerud som arbetsgivare gentemot arbetsmarknaden.

– Många som känner till Billerud men inte jobbar här idag vet att vi har bra ledare och chefer. Det kan vara en motivator till att börja här, men också att stanna kvar länge.

– Men vi är ödmjuka inför att vi inte är bäst på allt och att vi måste vara under konstant utveckling, säger Julia Åkerlund.

I Frövi finns ett av Billeruds bruk. Det är också ute på produktionsorterna som Billeruds arbetsgivarvarumärke är som allra starkast.

Men det är ute på bruken som de flesta anställda finns, och det är där som Billeruds varumärke är som allra starkast.

–  Den lokala kännedomen om arbetsmarknaden och skolorna där våra bruk finns är oerhört viktig. Att centrala och lokala resurser jobbar tillsammans tycker vi är avgörande för att nå framgång på områden som exempelvis employer branding och i arbetet med våra medarbetare- och ledarprogram, säger Julia Åkerlund.

Att Billerud så tydligt är med och formar en mer hållbar framtid är ett ess i rockärmen oavsett var i landet man finns, anser Jimmy Hayashi.

– Det är slitet, men hållbarhet är viktigt och med de produkter vi har och sättet vi arbetar på så är vi med och påverkar den resan genom att vi driver på för att få bort miljöfarliga material och ersätta dem med mer hållbara alternativ. Man känner sig stolt när man pratar med sina barn. Man gör de här grejerna för deras skull, för att de ska få en bättre värld.

Juryns motivering:

Billerud är en oerhört attraktiv arbetsgivare för sina anställda tack vare sitt djupa engagemang för kvalitet och hållbarhet. Med sin inriktning på att leverera förstklassiga förpackningslösningar och samtidigt driva en mer hållbar värld, erbjuder Billerud en arbetsmiljö där medarbetarna inte bara kan vara stolta över sitt arbete utan också trivas och blomstra i en positiv atmosfär. Här ges möjligheten att vara en del av en organisation som främjar en hållbar framtid samtidigt som du kan utvecklas och trivas på arbetsplatsen.

Billerud

Vad? Billerud levererar förpackningsmaterial och -lösningar som utmanar konventionella förpackningar för en hållbar framtid. Vi är en världsledande leverantör av nyfiberbaserat förpackningsmaterial och har kunder i över 100 länder.

Här finns vi: Ca 6 000 medarbetare och totalt nio produktionsanläggningar lokaliserade i Sverige, USA och Finland.
Webbsida: billerud.se
Karriärsida: billerud.se/karriar
Dela artikeln:

Se fler karriärföretag

Ledarskap

Ledarskap i en föränderlig tid

Vem är det som leder? Svaret är att vi alla gör det, någon gång… Läs mer

Ung karriär

”Det finns inga gränser för hur bra man kan bli”

Han kom till Sverige från Irak som 13-åring. Nu, 26 är gammal, är han… Läs mer

Inkludering

Förändringens vindar blåser i Byggsverige

Den har alltid dominerats av män. Men byggbranschen behöver en mångfald av kompetens, kunskap… Läs mer

Branscher

Framtidens järnväg kräver nya kompetenser

Inget annat transportslag kan förflytta så många människor med så liten miljöpåverkan som järnvägen.… Läs mer

Ung karriär

Från Tanzania och tillbaka

Efter att ha rest runt i världen i tre år var det till slut… Läs mer

Rekrytering

Egenskaperna din nästa arbetsgivare söker

Vilka egenskaper är mest eftertraktade av chefer, rekryterare och arbetsgivare? Författaren och grundaren av… Läs mer

Läkarstudent och entreprenören Ismael Hamoudi Ung karriär

Läkarstudenten som vill minska ohälsan i skolan

Ismael Hamoudi har snart avslutat andra terminen på läkarprogrammet i Örebro. En tillräcklig utmaning… Läs mer

Freja Boholm på Exsitec Ung karriär

Trainee – smidig väg till expertrollen

Direkt in i hetluften, eller några månader med stegvis inskolning och utveckling? Ett traineeprogram… Läs mer

Mimmi Strömbäck Karriärstipendiat Karriärstipendiet

”Jag har alltid varit väldigt nyfiken” 

Mimmi Strömbäck är årets mottagare av Karriärstipendiet för studenter. Här berättar hon om sin utbildning, jobbet,… Läs mer

Ellinor Frost mottagare av Karriärstipendiet Karriärstipendiet

”Jag gillar mixen mellan medicin, teknik och fysik”

Ellinor Frost är årets mottagare av Karriärstipendiet för young professionals. Här berättar hon om sin… Läs mer

Ensam kvinnlig företagare PROFIL

”Kultur och mångfald är en del av affärsstrategin”

Efter att ha arbetat i olika affärsroller under mer än 30 år tog karriären… Läs mer

Lunds universitet PRAKTIKPLATSER

Givande med praktik även för akademiker

Allt fler studenter på universitetens teoretiska program vill att praktik ska ingå i kursplanen.… Läs mer

Vindkraft i Sverige för elektrifiering Arbetsmarknad

Tusentals nya jobb när Sverige elektrifieras

Sverige står inför en omfattande elektrifiering av samhället när de fossila energikällorna ska fasas… Läs mer

Ellen Andreasson Karriärstipendiat Karriärstipendiet

”Vi har alla byggstenar som behövs för att bygga ett bra bolag”

Ellen Andreasson är årets mottagare av Karriärstipendiet för young professionals. Här berättar hon om… Läs mer

Medarbetare Arbetsmarknad

Kompetensbrist allt viktigare fråga globalt

Både näringslivet och offentliga organisationer vill rekrytera mer. Efter en turbulent tid under coronapandemin… Läs mer

AI-student med robot Karriärstipendiet

Stipendiat i gränslandet mellan akademi och industri

Alva Markelius är årets mottagare av Karriärstipendiet för studenter. Här berättar hon om sin… Läs mer

Studentambassadör Axel för Karriärföretagen STUDENTAMBASSADÖR

Hej Axel Kasperowski, studentambassadör för Karriärföretagen!

Vad gör en studentambassadör?– Jag berättar om Karriärföretagen för studenter och nyexaminerade på min… Läs mer

Johanna Kurzwelly läkarstudent Ung karriär

Johanna vill locka fler ingenjörer till sjukvården

Det är dags att sudda ut gränserna mellan ingenjörskonsten och vården.– Det är mycket hantverk… Läs mer

Torgny Johnsson och Anna Dyhre Karriärföretagens jury

”Jag tror att arbetsgivare kommer bli allt mer rädda om de medarbetare de har”

Alla Karriärföretag väljs ut av en fyra personer stor jury med mångårig erfarenhet av… Läs mer

Alexander Riese Ung karriär

”Jag vill ställas inför så många utmaningar som möjligt”

Chans till personlig och professionell utveckling och möjlighet att vara med och påverka kreativt.… Läs mer

Tangentbord och data Kompetensutveckling

Pandemin ökar behovet av nya kompetenser

Pandemin har skyndat på automatiseringen av arbetslivet. Allt fler rutinartade uppgifter tas över av… Läs mer

Galleria med butiker i Sverige Första jobbet

Handeln viktig första bransch för unga

Många unga får sitt första jobb inom handeln, men hur går det sen? En… Läs mer

Teknik på Consat Karriärföretag

”Om man känner sig trygg vågar man”

Det är bra att ha ett teknikintresse om man ska jobba på Consat. I… Läs mer

Jan Hylén, expert på skolans digitalisering och framtid samt tidigare forskningschef på Skolverket Framtidsspaning

Skolan måste förändras för att möta arbetsmarknadens behov

I takt med att allt fler funktioner i samhället digitaliseras och automatiseras förändras också… Läs mer

Charlotte Hågård, expert på Linkedin och karriärfrågor Experten tipsar

Karriärboost med Linkedin?

Linkedin har blivit kanalen nummer ett för arbetsgivare som vill rekrytera, men också för… Läs mer

Tips i kristider

Så arbetar arbetsgivare med kreativa lösningar för att motivera medarbetarna just nu

Den pågående Coronakrisen har snabbt ändrat förutsättningarna för mångas arbetsvardag världen över. Att arbeta… Läs mer

Fanny Norkko, produktionsingenjör på Skanska Ung karriär

”Jag drivs av att se saker utvecklas”

Möjlighet till samarbete mellan olika kompetenser. Och hållbarhetsfokus. Nyblivna produktionsingenjören Fanny Norkko vet precis… Läs mer

Ladda fler artiklar