Nästan 2 000 nya medarbetare, bara i år. Det är vad Vattenfall behöver. För att fler ska inse vilken viktig uppgift energibolagen har lanserade Vattenfall tillsammans med Skellefteå Kraft under våren realityserien Högspänning. Där får tittarna följa med på hisnande äventyr högt upp i luften och nere på marken.
Behovet av ingenjörer och tekniker i Sverige har varit stort i många år. Hos Vattenfall är rekryteringsbehovet nu all time high. Det har fått bolaget att bli mer kreativt och fokuserat i sitt arbete med employer branding.
– Det räcker inte att göra några kampanjer på sociala medier. Vi måste jobba direkt mot utbildningsväsendet, men också ta nya stora initiativ som med Högspänning.
Vi behöver långsiktiga strategier för att fler ska känna till och intressera sig för den här branschen och vi kommer att öka resurserna till dem som arbetar mot skolorna, säger Linn Ljungman som arbetat på Vattenfall sedan 2011 och är ansvarig för bolagets employer branding.
Bristen på kompetens är en stor utmaning, men Vattenfall är å andra sidan ett välkänt företag, har ett starkt varumärke och ligger bra till i externa arbetsgivarmätningar, säger Linn Ljungman. Verksamheten är dessutom samhällsviktig, och energi har det senaste året seglat upp som en av de viktigaste samhällsfrågorna. Miljö, klimat, säkerhet och trygghet i vardagen är begrepp som hänger starkt ihop med Vattenfalls verksamhet.
– Den största anledningen till att folk vill jobba hos oss nu är att de vill göra något viktigt. Dessutom hör jag från många, oavsett var i landet jag befinner mig, att det är trevligt att jobba här – en trygg arbetsmiljö med vänlig stämning.
Hos Vattenfall kan man starta sin klimatsmarta karriär. Det är en unik arbetsplats som drivs av innovation och hållbara värderingar. De skapar engagemang bland sina medarbetare genom strävan mot gemensamma mål. Med kompetensutveckling och en givande företagskultur positionerar sig Vattenfall som en attraktiv arbetsgivare. Det är en plats för juniora och seniora talanger som tillsammans vill arbeta för en viktig sak. Med tydligt stöd från ledningen kan varje medarbetare nå sin fulla potential.
Att vara ett stort företag kan ha sina fördelar. Linn och Lotta Henrysson, HR-chef för affärsområdet Generation, lyfter den omfattande kunskap som tusentals medarbetare bär på och gärna delar med sig av, och den breda energimixen som gör att det går att utveckla sin kompetens åt olika håll. Karriären inom företaget kan både gå ”uppåt” och ”åt sidan”, mellan olika områden och verksamheter.
– Du kan jobba ett helt arbetsliv här, men i många olika roller och områden, säger Lotta Henrysson.
Ett flertal stora svenska företag med teknisk inriktning engagerar sig i olika skolor för att bättra på kompetensförsörjningen. Vattenfall är initiativtagare till Vattenfallgymnasiet i Forsmark som drivs av en skolkoncern, men där Vattenfall är mycket engagerade i exempelvis kontakterna med arbetslivet och i examensjobben. Liknande engagemang finns även med andra skolor runt om i Sverige. För att fler ungdomar ska välja den typen av utbildningsspår behöver dock intresset och kunskapen om branschen öka. Det är där Högspänning, som sänds på Viaplay och TV3, kommer in.
– Poängen är inte att vi ska marknadsföra Vattenfall utan visa hur hela branschen ser ut, vilken bredd vi har och hur viktigt och intressant det här är. Vi kan visa mångfalden utan att skriva folk på näsan och konstatera självklarheter som att även tjejer kan jobba som elkraftstekniker Det går inte att missa i programmet, förklarar Lotta Henrysson och får medhåll av Linn Ljungman.– Skolans utbildningsinformation är inte detsamma som att se på teve när någon faktiskt jobbar med sitt yrke praktiskt ute på fältet. Genom Högspänning får vi verkligen visa att det här är yrken med hög kompetensnivå och att det är viktiga saker vi jobbar med. Dessutom kommer det personliga fram. Gemenskapen.
Ismael Hamoudi har snart avslutat andra terminen på läkarprogrammet i Örebro. En tillräcklig utmaning… Läs mer
Direkt in i hetluften, eller några månader med stegvis inskolning och utveckling? Ett traineeprogram… Läs mer
Mimmi Strömbäck är årets mottagare av Karriärstipendiet för studenter. Här berättar hon om sin utbildning, jobbet,… Läs mer
Ellinor Frost är årets mottagare av Karriärstipendiet för young professionals. Här berättar hon om sin… Läs mer
Efter att ha arbetat i olika affärsroller under mer än 30 år tog karriären… Läs mer
Allt fler studenter på universitetens teoretiska program vill att praktik ska ingå i kursplanen.… Läs mer
Sverige står inför en omfattande elektrifiering av samhället när de fossila energikällorna ska fasas… Läs mer
Ellen Andreasson är årets mottagare av Karriärstipendiet för young professionals. Här berättar hon om… Läs mer
Både näringslivet och offentliga organisationer vill rekrytera mer. Efter en turbulent tid under coronapandemin… Läs mer
Alva Markelius är årets mottagare av Karriärstipendiet för studenter. Här berättar hon om sin… Läs mer
Vad gör en studentambassadör?– Jag berättar om Karriärföretagen för studenter och nyexaminerade på min… Läs mer
Det är dags att sudda ut gränserna mellan ingenjörskonsten och vården.– Det är mycket hantverk… Läs mer
Alla Karriärföretag väljs ut av en fyra personer stor jury med mångårig erfarenhet av… Läs mer
Chans till personlig och professionell utveckling och möjlighet att vara med och påverka kreativt.… Läs mer
Pandemin har skyndat på automatiseringen av arbetslivet. Allt fler rutinartade uppgifter tas över av… Läs mer
Många unga får sitt första jobb inom handeln, men hur går det sen? En… Läs mer
Det är bra att ha ett teknikintresse om man ska jobba på Consat. I… Läs mer
I takt med att allt fler funktioner i samhället digitaliseras och automatiseras förändras också… Läs mer
Linkedin har blivit kanalen nummer ett för arbetsgivare som vill rekrytera, men också för… Läs mer
Den pågående Coronakrisen har snabbt ändrat förutsättningarna för mångas arbetsvardag världen över. Att arbeta… Läs mer
Möjlighet till samarbete mellan olika kompetenser. Och hållbarhetsfokus. Nyblivna produktionsingenjören Fanny Norkko vet precis… Läs mer