Efter att ha arbetat i olika affärsroller under mer än 30 år tog karriären en ny vändning för Robert Celsing när han för drygt ett år sedan blev chef för SEB:s HR-avdelning. Med synsättet att lönsamhet är ett resultat av motiverade medarbetare och mångfald vill han säkerställa en kultur i bolaget där alla känner sig värdefulla och upplever att de kan göra skillnad.
– Kulturen är inte något du ändrar över en natt, men små saker i våra beteenden kan göra stor skillnad, säger han.
Med över 16 års erfarenhet av handel med räntor, valutor och råvaror på SEB, och dessförinnan nästan lika många år på andra företag i finansbranschen, skulle HR-chef kunna ses som ett svårtippat nästa steg. Men för Robert är rollen helt i linje med hans passion.
– Jag har alltid haft ett stort intresse för människor och ledarskap. Att utveckla team och få dem att tillsammans driva mot ett gemensamt mål är något jag brinner för. Jag växte dock själv upp på en gård på landet som var en lite för ensam miljö för mig. Så det var naturligt att göra något annat än att ta över gården. Tidigt i min karriär arbetade jag som reservofficer och där väcktes mitt intresse för hur man kan utveckla grupper och hur mångfald kan ha stor betydelse.
Har man lyckliga anställda så kommer de att leverera bra till kunderna. Då går det även bra för bolaget och aktieägarna får betalt för sina investeringar.
Robert Celsing
– Vissa har svårt att se hur kulturen och mångfalden hänger ihop med affärerna. Men har man lyckliga anställda så kommer de att leverera bra till kunderna. Då går det även bra för bolaget och aktieägarna får betalt för sina investeringar. Alla säger att humankapitalet är den viktigaste resursen, men jag upplever inte att alla företagare och ledningar visar det. HR-avdelningens roll är att se till att det verkligen är så i praktiken.
”Varför vill man vara just här, på SEB?”. Det är en fråga som Robert Celsing ställt sig.
– SEB är en av norra Europas största finanskoncerner och synen på människan som en viktig del av företagets affärsstrategi är en av bolagets största styrkor. Vi tänker långsiktigt och värnar om vår personal och deras välbefinnande, ger han som svar på den egna frågan.
I employer branding-företaget Universums senaste undersökning rankades SEB som den femte mest attraktiva arbetsgivaren av alla företag i Sverige bland ekonomistudenter, en tydlig uppgång från tidigare undersökningar. Flyt, eller ett resultat av ett målmedvetet arbete?
– Vi har nöjda kunder, bra avkastning och ranking och ligger etta i Europa på flera punkter.
Vårt stora fokus på kultur och mångfald tror jag också är en viktig faktor till att vi rankas så högt som attraktiv arbetsgivare. Detta är avgörande för att attrahera såväl talanger som kunder, investerare och partner.
Ökad mångfald och jämställdhet gynnar hela samhället och bidrar till att företag och organisationer blir mer framgångsrika och hållbara.
– Att SEB har en personalstyrka med hög mångfald bidrar till att vi får flera perspektiv. Det gör oss mer innovativa, hjälper oss att bedöma risker och leder till att vi fattar bättre beslut som skapar långsiktigt värde. Därför är mångfald och inkludering ett prioriterat fokusområde för banken, vår HR-organisation och för mig personligen, resonerar Robert Celsing.
Mångfalden är något bolaget har som fokusområde internt, men också arbetar aktivt med i samhället.
– Idag är det till exempel endast 30 procent av dem som äger privata företag i Sverige som är kvinnor. Kvinnorna har vunnit mark med åren, men det går ganska långsamt. Därför vill vi främja kvinnor i entreprenörskap och arbetar aktivt för att sätta ljus på dessa frågor och skynda på förändringen.
För fjärde året i rad genomför SEB kommunikationsinsatser på temat ”Equal Opportunity”, i samarbete med tankesmedjan Ownershift. Budskapet är att män och kvinnor ska ha likvärdiga möjligheter att äga, spara och starta företag och SEB vill minska tröskeln för kvinnor att starta egna bolag och bli entreprenörer. Det handlar om att hjälpa fler kvinnor att få kapital till sin entreprenörsresa, men också om att exempelvis uppmuntra kvinnor att driva företaget vidare vid generationsskiften.
– Det här är ett område där vi som bank på ett naturligt sätt kan bidra till att föra samhällsutvecklingen framåt och det är något som jag brinner för personligen. Det hänger nära ihop med vårt syfte som bolag, att positivt forma framtiden med ansvarsfull rådgivning och kapital och vårt fokus på kultur och mångfald.
Ålder: 56 år
Bor: Stockholm
Karriär: Executive MBA inom Economics från Handelshögskolan i Stockholm. Därefter olika roller inom finansbranschen på bland annat Citibank, Scania, Skandia och SEB. Idag HR-chef på SEB.
Robert om ledarskap: ”För mig innebär ledarskap att säkerställa diversifierade team, se och utveckla styrkorna i varje individ och på så sätt skapa framgångsrika team.”
Vem är det som leder? Svaret är att vi alla gör det, någon gång… Läs mer
Han kom till Sverige från Irak som 13-åring. Nu, 26 är gammal, är han… Läs mer
Den har alltid dominerats av män. Men byggbranschen behöver en mångfald av kompetens, kunskap… Läs mer
Inget annat transportslag kan förflytta så många människor med så liten miljöpåverkan som järnvägen.… Läs mer
Efter att ha rest runt i världen i tre år var det till slut… Läs mer
Vilka egenskaper är mest eftertraktade av chefer, rekryterare och arbetsgivare? Författaren och grundaren av… Läs mer
Ismael Hamoudi har snart avslutat andra terminen på läkarprogrammet i Örebro. En tillräcklig utmaning… Läs mer
Direkt in i hetluften, eller några månader med stegvis inskolning och utveckling? Ett traineeprogram… Läs mer
Mimmi Strömbäck är årets mottagare av Karriärstipendiet för studenter. Här berättar hon om sin utbildning, jobbet,… Läs mer
Ellinor Frost är årets mottagare av Karriärstipendiet för young professionals. Här berättar hon om sin… Läs mer
Allt fler studenter på universitetens teoretiska program vill att praktik ska ingå i kursplanen.… Läs mer
Sverige står inför en omfattande elektrifiering av samhället när de fossila energikällorna ska fasas… Läs mer
Ellen Andreasson är årets mottagare av Karriärstipendiet för young professionals. Här berättar hon om… Läs mer
Både näringslivet och offentliga organisationer vill rekrytera mer. Efter en turbulent tid under coronapandemin… Läs mer
Alva Markelius är årets mottagare av Karriärstipendiet för studenter. Här berättar hon om sin… Läs mer
Vad gör en studentambassadör?– Jag berättar om Karriärföretagen för studenter och nyexaminerade på min… Läs mer
Det är dags att sudda ut gränserna mellan ingenjörskonsten och vården.– Det är mycket hantverk… Läs mer
Alla Karriärföretag väljs ut av en fyra personer stor jury med mångårig erfarenhet av… Läs mer
Chans till personlig och professionell utveckling och möjlighet att vara med och påverka kreativt.… Läs mer
Pandemin har skyndat på automatiseringen av arbetslivet. Allt fler rutinartade uppgifter tas över av… Läs mer
Många unga får sitt första jobb inom handeln, men hur går det sen? En… Läs mer
Det är bra att ha ett teknikintresse om man ska jobba på Consat. I… Läs mer
I takt med att allt fler funktioner i samhället digitaliseras och automatiseras förändras också… Läs mer
Linkedin har blivit kanalen nummer ett för arbetsgivare som vill rekrytera, men också för… Läs mer
Den pågående Coronakrisen har snabbt ändrat förutsättningarna för mångas arbetsvardag världen över. Att arbeta… Läs mer
Möjlighet till samarbete mellan olika kompetenser. Och hållbarhetsfokus. Nyblivna produktionsingenjören Fanny Norkko vet precis… Läs mer